6 vanlige spørsmål relatert til kredittkort

sporsmalDet er i dag flere millioner kredittkort på det norske markedet, noe som tilsier at «de fleste» nordmenn har et slikt kort i lommeboka, enten de bruker det aktivt eller har det som en reserve. Men hva kan du egentlig om kredittkort? Vi skal i denne artikkelen svare på seks vanlige spørsmål relatert til kredittkort, og det er noe alle som eier et slikt kort bør vite.

Hvilke gebyrer må man betale ved et kredittkort?

De fleste kredittkort – og nærmest alle – er i dag gebyrfrie når det kommer til varekjøp, i alle fall i norske butikker. I utlandet og på noen nettsteder må du regne med å betale et gebyr ved bruk av kredittkort. De fleste kredittkort er også gratis å eie, altså har de ikke noen årsavgift, med mindre det har ekstremt mange fordeler. Det er dog vanlig at det koster et ekstra gebyr når man gjør uttak i minibanker, men for de aller beste kredittkortene så er heller ikke dette tilfellet.

Har alle kredittkort reiseforsikring inkludert?

Nei, så absolutt ikke. Det er veldig viktig å være obs på dette, slik at man ikke bestiller en reise med et kredittkort som ikke har det, og dermed havner på tynn is dersom et uhell skulle skje. Men stadig flere kredittkort får denne fordelen, og den gjelder så lenge du betaler minst halvparten av reisen med kortet. Husk at du må lese betingelsene for den aktuelle forsikringen, for vilkårene varierer fra bank til bank, og følgelig kan det være ganske store forskjeller i hva som dekkes.

Hva betyr egentlig cashback?

Cashback stammer fra et amerikansk konsept som rett og slett betyr det navnet skulle tilsi. Her får du penger tilbake, og det gjør du når du handler med et kredittkort som har denne bonusen aktivert. Ved ekte eller original cashback får man en prosentvis andel (vanligvis 1 prosent) av det man handler tilbakebetalt uansett hvor og hva man handler, men det finnes også mer spesifikke versjoner der man kun får cashback i utvalgte bransjer.

Hva skal til for å få et kredittkort?

Så lenge man er over 18 år, så vil det ikke være veldig vanskelig å skaffe seg et kredittkort i dag. Det forutsetter at du ikke har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker, men utover dette er det ingen kompliserte krav. Du kan også søke om du har lav inntekt, ettersom du da vil få et kredittkort med lav kredittgrense, noe som gjør at det også er mulig å søke dersom man studerer eller av andre årsaker har lav inntekt.

Hva er lav rente ved et kredittkort?

Kredittkort er kjent for sin høye rente, men den stadig økende konkurransen blant bankene har ført til at den nå er mye lavere enn tidligere. Den laveste renten på et norsk kredittkort finner du hos Santander Red, som har en effektiv rente på kun 17,12 prosent – en rente få andre kort klarer å matche.

Når begynner rentene å løpe?

De fleste kredittkort har en rentefri periode på mellom 40 til 50 dager uten at det koster deg noe. Du kan med andre ord utsette betalingen så lenge du vil i denne perioden, og allikevel bare betale tilbake det beløpet du var skyldig utgangspunktet. Dette er en av fordelene med kredittkort som gjør at mange nettopp velger å bruke det til større prosjekter og avbetaling.