Når bør du refinansiere et lån?

Refinansiering av lån er noe som ved første møte kanskje høres komplisert og «slitsomt» ut, men egentlig er det en enkel sak som kan spare deg for hundrelapper – ja, kanskje tusenlapper. Men når bør man egentlig refinansiere et lån? Finnes det noe fasitsvar på dette? Både ja og nei. Det korte svaret er egentlig ganske enkelt: Når du har muligheten til å få et billigere lån, så er tiden inne for at du refinansierer gjelden du har.

Så snart du har gjeld til flere kreditorer

Men når vet man at man har muligheten til å få et billigere lån? Et spesifikt tilfelle vil være når man har gjeld til flere kreditorer, for eksempel i form av flere forbrukslån, smålån eller kredittkort. Da vil man betale gebyrer til hver enkelt bank, noe som sjeldent lønner seg. Samtidig er renten på enkelte av disse lånene trolig mye høyere enn hva de vil være dersom du refinansierer. Ved å refinansiere tar du nemlig opp et nytt lån hos en enkelt bank, som vil gi deg lavere rente og kun ett sett med gebyrer. Huskeregelen er derfor enkel – har du flere lån, så bør du refinansiere disse til ett og samme lån.

En annen aktuell situasjon kan være dersom det er lenge siden du tok opp lånet. Markedet forandrer seg stadig, og det er godt mulig at du med bedre økonomi i dag samtidig som bankene har redusert renten kan få en lavere rente dersom du refinansierer lånet ditt.

Hvis økonomien din har forbedret seg

Har du et forbrukslån som du skal betale ned over flere år, så vil det garantert skje forandringer på dette lånet i løpet av årene. Kanskje er det banken som reduserer renten, noe som i utgangspunktet kun gjelder nye søkere. Din rente vil ikke automatisk bli lavere, slik at du er nødt til å kontakte banken for å få et tilbud på refinansiering, eller at du er nødt til å vurdere å skifte bank for å få et bedre tilbud. Eller så har det seg slik at din egen privatøkonomi har forbedret seg såpass mye de seneste årene at du nå har muligheten til å få en lavere renten.

For økonomien din og inntekten din har mye å si når bankene vurderer søknaden din. Ikke bare for om den skal innvilges eller ei, men også for hvilken rente du får. Har du mye bedre lønn nå enn hva du hadde når du tok opp lånet i utgangspunktet, så vil det helt sikkert lønne seg med en refinansieringsrunde hos flere banker for å se hvor lavt du kan presse renten. Dette kan potensielt spare deg for flere hundrelapper hver eneste måned i rente- og gebyrkostnader, og muligens også tusenlapper for større lån.

Boliglån bør refinansieres jevnlig

Boliglån utgjør en stor utgiftspost for de aller fleste familier som er gjeldsslaver hos banken. Også dette markedet forandrer seg stadig. Selv om renten din automatisk vil bli lavere når bankene reduserer den generelle renten for sine lånekunder, så vil det være mulig å refinansiere seg til lavere rente dersom man tar kontakt med banken. Enten fordi din egen inntekt har blitt bedre, eller fordi at boligen din har steget i verdi. Da vil lånesummen utgjøre en mindre prosentandel av boligens verdi, som igjen kan føre til at du får lavere rente på boliglånet.

Et godt tips er å sjekke med andre banker hvilken boligrente du får der. Dette kan du enten bruke imot din nåværende bank, som sannsynligvis vil tilby deg lavere rente hvis du ikke velger å bytte bank. Får du ikke et matchende tilbud der, så er veien kort til en konkurrerende bank der du får en lavere lånerente enn hva du har i dag. Refinansiering av boliglån bør man gjøre minst annen hvert år, siden bolig- og lånemarkedet stadig forandrer seg.

Kilder:

Lånepådagen.no: refinansiering